Bodemverdichting beperken

Door het contact van de tractorband met de bodem is deze rechtstreeks van invloed op verschijnselen als bodemverdichting en spoorvorming.

Wat is bodemverdichting?

Bodemverdichting, één van de belangrijkste oorzaken van een slechtere bodemgesteldheid, wordt veroorzaakt door het gebruik van steeds zwaardere landbouwmachines  die soms in zware omstandigheden moeten werken.

Bodemverdichting houdt verband met de gesteldheid van de bodem zelf, het watergehalte, het type teelt en de belasting van de bodem. Het voortdurend af en aan rijden van landbouwmachines leidt tot bodemverdichting en versmering. Dit tast de lucht- en waterhuishouding van de bodem aan en remt de groei van gewassen.

Bodemverdichting heeft grote economische gevolgen: lagere landbouwopbrengst, mogelijke ontwikkeling van ziektes en de noodzaak van tijd- en brandstofvragende herstelwerkzaamheden zoals ploegen en/of frezen.

Wat is spoorvorming?

Spoorvorming is een grote, langwerpige vervorming van de bodem die wordt gekenmerkt door  het inzakken van de bodem bij het passeren van landbouwmachines . Spoorvorming komt veel voor op modderig terrein.

De gevolgen voor de landbouwontwikkeling zijn rampzalig: In spoorvorming groeit niets,  waardoor de opbrengst duidelijk lager is.

Spoorvorming vermindert waterdoorlating  waardoor planten kunnen verstikken en ziektes de ruimte krijgen.

IN SPOORVORMING GROEIT NIETS!

Preserve your soil with radial technology, improved traction in all conditions and flexible, long-lasting casing thanks to “MICHELIN Ultraflex Technologies”.

Spoorvorming drijft bovendien het brandstofverbruik op.

De diepte van spoorvorming lijkt op een opstap (drempel) die de landbouwmachine voortdurend moet nemen.

Dit leidt tot een veel hoger brandstofverbruik.

Velden met veel spoorvorming moeten worden hersteld.

De werkzaamheden die in dat geval nodig zijn, zijn zeer tijdrovend en vergen veel brandstof.

Landbouwbanden maken rechtstreeks contact met de grond en kunnen dus een rol spelen bij de beperking van bodemverdichting en spoorvorming.

Hiervoor is het belangrijk dat landbouwbanden zware lasten kunnen dragen bij een hele lage bandenspanning. De spanning in de band ligt namelijk dicht in de buurt van de gemiddelde druk op de bodem.  (Stel: De bandenspanning is 1 bar. Dan is de druk op de bodem ongeveer 1kg/cm2.)

Dus hoe hoger de bandenspanning, hoe hoger de bodemdruk en hoe groter de mate van bodemverdichting en spoorvorming.

Bodemverdichting wordt nog eens versterkt door het slippen van landbouwbanden. Dit betekent dat de trekkracht van de band cruciaal is bij het beperken van bodemverdichting.

Adviezen van Michelin

Michelin ontwikkelt landbouwbanden die bodemverdichting tegengaan en de trekkracht van diverse landbouwmachines aanzienlijk verbeteren.

Tip nr. 1: Kies voor radiaaltechnologie in plaats van diagonaaltechnologie

De radiaalband, een technologie die in de auto-industrie en in de transportsector al wijdverbreid is, is inmiddels ook doorgedrongen tot de landbouw. Vergeleken met diagonale banden beperken radiaalbanden  de bodemverdichting en verbeteren ze de trekkracht  van machines dankzij: 

  • een hoger draagvermogen bij een lagere bandenspanning.
  • een grote voetprint die de last beter verdeelt en meer nokken op de grond zet voor een betere trekkracht.
Tip nr. 2: Kies brede en « volumineuze » banden

Onze serie brede en grootvolume landbouwbanden zijn ontwikkeld om bij eenzelfde last de bandenspanning te kunnen verlagen en een betere trekkracht te realiseren, waarbij de buitendiameter en de afrolomtrek hetzelfde zijn als bij een standaard band.

Een tractor die oorspronkelijk is uitgerust met klassieke banden kan worden uitgerust met brede of grootvolume landbouwbanden. Michelin heeft de volgende assortimenten brede en grootvolume landbouwbanden:

Voorbeeld: Voor een tractor van 200 pk met een belasting van 1800 Kg per band vóór en 4000 kg per band achter, en een maximum rijsnelheid van 40 km/uur.  Oorspronkelijke uitrusting
MICHELIN Agribib (standaard) 520/85R42 157 A8 /157B TL en MICHELIN Agribib 16.9R30 137 A8/134B TL

BANDENSPANNING

Michelin AGRIBIB

Michelin OMNIBIB

Michelin MULTIBIB

Michelin MACHXBIB

Bandenspanning vóór

1 bar

0,8 bar

0,7 bar

0,6 bar

Bandenspanning achter

1,6 bar

1,2 bar

1,2 bar

1bar

 Vergeleken met  MICHELIN AGRIBIB  is de bandenspanning van  Michelin OmniBib  en  MICHELIN MultiBib  gemiddeld ten minste 20% lager en de bandenspanning van  MICHELIN MachXbib  is gemiddeld 38% lager. 

Tip nr.3: Kies MICHELIN Ultraflex technologie

Dankzij de MICHELIN Ultraflex technologie , begint de verbetering van uw landbouwopbrengst bij de banden. Het geheim? Een innovatief, bijzonder sterk karkas dat een grote mate van doorbuiging mogelijk maakt.

Resultaat: banden met  MICHELIN Ultraflex technologie   hebben een bijzonder hoog draagvermogen, zelfs bij een lagere bandenspanning (1) en ongeacht de werksnelheid (2).

En dit is nog niet alles: de flexibele opbouw van het karkas leidt tot een grotere voetprint en, hierdoor, tot meer trekkracht van de banden:

  • U wint tijd en bespaart brandstof.
  • U beperkt bodemverdichting.
  • U verhoogt uw landbouwopbrengst.